Wij gaan bij voorkeur in juni op vakantie. Het weer is dan meestal goed. De dagen zijn lekker lang en wat zeker niet minder belangrijk is, het is nog rustig op het water en in de havens Vanaf het Ijsselmeert varen wij met onze Bolero, een Dufour 30, richting het zuiden. Als we ter hoogte zijn van Zeebrugge kunnen we het zwartgeelrood in het want hijsen en is onze vakantie echt begonnen. Wat zo’n klein beleefdheidsvlaggetje al niet doen kan!
Meestal slaan we Zeebrugge over. Blankenberge is immers al in zicht. Bovendien hadden we altijd het gevoel dat Zeebrugge niks is voor ons eenvoudige pleziervaarders. Het lijkt meer iets voor de grote vaart. Toch zijn we één keer hier geweest en de eerlijkheid gebied: het viel niet tegen. Het is wel even zoeken en goed uitkijken waar precies de jachthaven zich bevindt. Het is namelijk heel verleidelijk om de verschillende zijhaventjes in te varen waar de Belgische oorlogsvloot ligt afgemeerd. Als die hobbel eenmaal genomen is en een plekje gevonden, dan kun je er best goed liggen. Water en elektra zijn op de steigers aanwezig en sanitaire voorzieningen bevinden zich op de vaste wal in een net gebouw tegenover de toegangspoort naar de haven. Met een cijfercode kun je je toegang verschaffen tot dat gebouw. Diezelfde code is ook nodig om 's avonds het havengebied weer in te komen. Eerst een bezoek aan de havenmeester is dus een aanrader. Diesel en benzine zijn op een handige plek aan een grote langssteiger verkrijgbaar. Een winkeltje met scheepsartikelen zit op het haventerrein. Nadeel is dat deze winkel (in ieder geval in het voorseizoen) beperkte openingstijden heeft. Een wasserette is niet in de haven en ook niet in Zeebrugge zelf aanwezig. Vers brood en overige levensmiddelen zijn met een kwartiertje lopen bij de Spar tegenover de kerk verkrijgbaar. Dit wandelingetje voert langs het maritieme themapark. Hier zijn onder andere een recentelijk flink opgeknapte Russische onderzeeër en het lichtschip de West Hinder te bezichtigen. In de nabijheid van dit themapark is de aanleg van de Marina “Westhinder” in een vergevorderd stadium. Hoewel er hard aan gewerkt wordt om Zeebrugge aantrekkelijker te maken voor de toeristen door de modernisering van de boulevard (er zijn inmiddels een aantal eetgelegenheden, boetiekjes en zelfs een kapper) valt er verder nog niet veel te beleven. Bezienswaardigheden en winkels zijn er nauwelijks. Wat wel leuk is om te doen bij een dagje verwaaid liggen, is per tram de andere Belgische kustplaatsen te bezoeken. Het kost wel even tijd. Van Zeebrugge naar Nieuwpoort is toch gauw een tocht van twee en een half uur. Inclusief een keer overstappen en twee keer een kapotte tram. Als je wat meer beweging wilt dan is van Zeebrugge naar Blankenberge lopen een leuke wandeling die voor een deel door de duinen voert.
Wij vinden Blankenberge een prettige stad om te zijn. Het heeft een drietal passantenhavens die alle drie van een andere eigenaar zijn. Welke haven je kiest maakt eigenlijk niet uit. Ze liggen alledrie vlak bij elkaar, goed beschut in een grote kom en zijn bereikbaar via een ondiepe geul die ieder jaar opnieuw moet worden gebaggerd. Dit baggeren gebeurt normaliter vroeg in het voorseizoen en gaat dag en nacht door. Drinkwater en elektra zijn ruim voorzien op de steigers. Er zijn nette, goed onderhouden toiletgebouwen op de vaste wal waar je alleen in kunt komen met een cijfercode. Ook voor de toegang tot de steigers is een code nodig. Iets wat soms lastig kan zijn omdat de havenmeester niet altijd aanwezig is. Gelukkig is er meestal wel een behulpzame collega-schipper die de code al kent. In de toiletgebouwen zijn ook wasmachines aanwezig. Benzine en Diesel zijn op beperkte tijden verkrijgbaar bij de drijvende installatie in de geul. Winkels zijn ruimschoots in het centrum van de stad aanwezig. Alles is op loopafstand. Voor scheepsartikelen moet je gerekend vanaf de boulevard, om de kom heen lopen in de richting van de zee. Op weg daar naartoe kom je langs de Aldi (ten zuiden van de kom), een uitstekende warme bakker (recht tegenover de poort van de haven van de Vrije Noordzeezeilers) en een snackbar (aan de boulevard ter hoogte van de eerste haven), waar je niet in de zaak je patatje mag opeten. Let op: op woensdag is de gehele kleine middenstand gesloten. Een alle dagen (ook op zondag!) geopende supermarkt bevindt zich in het centrum op ongeveer tien minuten lopen. Als je iets anders wilt eten dan mosselen zijn de restaurants Titanic, Zandstuiver en Picardie aanraders. Beide bevinden zich aan de uitgestrekte boulevard. Met uitzicht op zee en in de zomer op een groot (verwarmd) terras kun je hier lekker en niet duur eten. Nieuwsgierig naar wat het zijn, lieten wij ons verrassen met koninginnehapjes. Het bleken ragoutbakjes gevuld met kip en champignons te zijn. Met kinderen is het leuk om het Leopold park te bezoeken. Je kunt dit niet missen als je richting centrum of boulevard loopt. Het is een speelgebied met onder andere een kartbaan en midgetgolf. Om een gokje te wagen kun je terecht in het Casino. Wil je vanuit Blankenberge even zonder boot weg, dan is de halte van de kusttram vlakbij. Vanuit Blankenberge is het slechts een wipje van 9 mijl naar de volgende stop: Oostende.
Meestal slaan we Oostende over. Niet alleen omdat het jammer is om, als de zeilen eenmaal goed staan ze meteen weer weg te moeten halen, maar vooral omdat we niet zulke goede ervaringen hebben met de Marina (de Royal North Sea Yacht Club). Een voortdurend geschommel door de binnenlopende zeedeining en door voorbijvarende Ferry’s geeft je constant het gevoel nog op zee te zijn en houdt je met grote regelmaat uit de slaap. Bovendien was het water in de Marina een keer dat wij er waren zo goor dat de dode vissen bijna niet te zien waren door alle drab waarin ze dreven. Nu was het dat jaar een uitzonderlijk warm jaar, dus het zal echt niet altijd zo zijn, maar ons was de lust om er weer heen te gaan ontnomen. Als we toch in Oostende willen zijn gaan wij veel liever naar de Mercatorhaven. Na geschut te zijn in de Mercatorsluis krijg je van de sluis- annex havenmeester een uitstekende ligplaats toegewezen vlakbij het winkelgebied. Ook hier zijn water en elektra op de steiger. Sanitaire voorzieningen vind je in een gebouw bij de Kapellenbrug. Douchemuntjes zijn verkrijgbaar bij de havenmeester. Overdag is dit gebouw ook toegankelijk voor het publiek. Een echte (soms breiende!) toiletdame houdt het gebouw dan proper. Op vertoon van onze havenbrief mogen wij zeelieden gratis naar het toilet. ‘s Avonds is het gebouw toegankelijk met cijfercode. Denk eraan dan zelf papier mee te nemen want de toiletjuffrouw neemt alles wat niet vast zit aan het gebouw mee naar huis. Een grote supermarkt van Delhaize bevindt zich aan de zuidzijde naast de “Mercator” het pronkstuk van de Belgische marine. Cafés en eetgelegenheden zijn er te over in Oostende. De winkels in de winkelstraat zijn vergelijkbaar met een willekeurige Nederlandse middelgrote stad. Winkels met scheepsartikelen zijn er niet. Wat wel aardig is, is de dagelijkse vismarkt op de kade bij de RNSYC. Verder raad ik aan om alvorens naar Oostende te gaan eerst de activiteitenkalender te bestuderen want tijdens het jaarlijks terugkerende festijn: “Oostende voor Anker” en diverse andere watersportevenementen is het er bijzonder druk. Vanuit Oostende is het wederom slechts een paar uurtjes varen naar Nieuwpoort.
Nieuwpoort is bijna een noodzakelijke bestemming voor ons geworden want tot drie keer toe hebben we juist in deze stad problemen met onze apparatuur kunnen verhelpen. Er zijn diverse goed gesorteerde winkels met scheepsaccessoires en –elektronica. Houd er wel rekening mee dat op woensdag al deze zaken gesloten zijn. Wat de jachthavens zelf betreft kun je er goed toeven. Hoewel er drie verschillende jachthavens zijn, geven wij de voorkeur aan de Vlaamse Vereniging voor Watersport. De sanitaire voorzieningen zijn hier in een woord uitstekend. Toegang tot de gebouwen is alleen mogelijk met een kaart met barcode, die verkrijgbaar is bij de havenmeester of de receptie. Er zijn meerdere wasmachines en drogers aanwezig. Voor de kinderen is er een klein speeltuintje en er zijn fietsen te leen. Als je de pech hebt een ligplaats aan de buitenzijde te krijgen, zul je al snel merken dat de golfbreker niet afdoende is om het geweld van het voorbij razende snelverkeer te keren. Aan de binnenzijde echter, waar het merendeel van de ligplaatsen is lig je uitstekend. Tip: De boxen zijn vrij krap bemeten, geef ietsje extra breedte van je schip op. Ook hier zijn water en elektra aanwezig. De stroom wordt pas ingeschakeld nadat de havenmeester ter plekke is geweest. Er is een diesel- en benzinepomp aan bakboordzijde bij de ingang van de KYCN. In een geheel geautomatiseerde winkel is het hoognodige te koop. Bestellen gaat via het intoetsen van een artikelcode. Betalen kan uitsluitend met papiergeld. Voor de grotere boodschappen zul je even moeten wandelen of, wat sneller gaat, een fiets lenen. Houd er wel rekening mee dat als je iemand achterop neemt deze altijd met de voeten op stepjes moet. De plaatselijke gendarmerie is daar erg op gebrand. De enige keer dat wij met onze dochter achterop door de stad fietsten werden we prompt aangehouden wegens deze overtreding. Als je wat dichter bij het centrum wilt zitten is de KYCN aan te bevelen. Deze haven is kleinschaliger van opzet, met krap behuisd maar wel netjes sanitair waarvoor een cijfercode nodig is. Vlakbij is een supermarkt en een Aldi. Je hoeft daarvoor alleen maar om het bassin heen te lopen en de weg over te steken. De stad zelf doet bij een eerste aanblik wat smoezelig aan. Echter, als je eenmaal door de winkelstraat heen bent gelopen en in het echte oude centrum komt, zul je ontdekken dat Nieuwpoort ook een mooi deel heeft. Diverse mooi gerestaureerde gevels en de grote kerk op de Markt zijn het bekijken waard. Een wandeling door het natuurreservaat van de IJzermonding is een aanrader. De ingang bevindt zich direct achter de watersport vereninging van de luchtmacht, WSKLM. Vanuit Nieuwpoort is het slechts 15 mijl naar Duinkerken.
Duinkerken
Konden we ons tot nu toe nog steeds redden met onze moedertaal, vanaf nu gaat de middelbare school haar nut weer bewijzen. Eerst echter zullen wij ergens ter hoogte van de Pas de Zuydcoote het zwartgeelrood plechtig vervangen door het blauwwitrode dundoek. Evenals in de vorige bestemmingen is ook in Duinkerken keuze uit meerdere jachthavens. Wij hebben ervaring met twee ervan. De Port du Grand Large is de eerste haven die je aan bakboord tegenkomt. Het is aantrekkelijk om daar te gaan liggen als je alleen wilt overnachten en de volgende dag weer vlug verder wilt. Houd er wel rekening mee dat je er erg ligt te klotsen vanwege voortdurend voorbijvarend verkeer. Wij vinden de Yachtclub de la Mer du Nord die iets verder naar binnen aan stuurboord ligt aantrekkelijker. Je ligt er meer beschut en vanuit deze haven is het niet ver lopen naar de stad. De toiletgebouwen zijn oud, maar schoon en voorzien van een wasmachine en een droger. Er is een broodjesservice in de Yachtclub en een restaurant waar je ook uitstekend kunt eten. Stroom en water zijn op de steigers, waarbij een deel van het voorzieningennet is gemoderniseerd. Het oude gedeelte, waarvan de stroompalen soms los op de steiger staan, weigert een enkele keer wel eens dienst. Ook een deel van de steigers is inmiddels vernieuwd. Er zijn mooie nieuwe met antislib profiel, goede stootranden en beter drijfvermogen en een deel dat duidelijk aan vervanging toe is. Elke keer als wij er komen is het werk weer iets gevorderd. De havenmeester houdt van 12.00 tot 14.00 siësta. Deze tijden zijn hem heilig. Buiten deze tijden is hij zeer vriendelijk en behulpzaam. Bijvoorbeeld om te tanken. Zowel voor benzine als diesel moet je helemaal de haven in varen en op een vrij smalle plek alle manoeuvres die je maar kunt bedenken uitvoeren. De tanks staan namelijk op de vaste wal. Iets wat in een getijdenhaven niet echt handig is. Buiten het haventerrein, aan de overkant van de weg is een vrij grote watersportwinkel. Na ongeveer tien minuten lopen kom je in het centrum van Duinkerken. Hier zijn diverse grote winkelstraten met een behoorlijk verschillend assortiment. De dichtstbijzijnde grote supermarkt bevindt zich in het Centre du Marine. Ook de Monoprix iets meer in het centrum, is goed te belopen. De driemaster Duchesse Anne ligt als blikvanger voor de entree van het havenmuseum. In de directe omgeving hiervan is ook voldoende te zien. Zoals oude boeien, lichtschepen en de visafslag. In het centre Nautique, aan de oever van het bassin waarin nog een paar oude schepen te bewonderen zijn vind je behalve een Mc Donalds, een grote bioscoop waarin alle actuele films worden gedraaid. Veel bijzondere architectuur is er niet, maar Duinkerken is toch een stad waar je je best een paar dagen kunt vermaken. Zeker als je van winkelen houdt. Je kunt natuurlijk ook de trein pakken naar Calais, Boulogne of Parijs. Met de TGV bereik je het Gare du Nord in 1 uur en 40 minuten. Dit alles gezien en gedaan hebbend wordt het tijd om weer verder te gaan. Eerst nog even een tip: alvorens het anker te lichten en koers te zetten naar Boulogne, is het aan te raden de inhoud van je campinggasfles te controleren. Wij hebben ervaren dat in Boulogne heel moeilijk aan Camping-gaz is te komen. En de watersportzaak waar het wel verkrijgbaar is, is nu nog vlakbij. Na een paar vervelende eerste uurtjes, waarin we alleen maar getrakteerd worden op de vuile lucht van de industrie van Duinkerken-Zuid, passeren we Gravelines zo’n beetje halverwege Calais. In beide plaatsen zijn wij nog nooit geweest en we gaan er in deze beschrijving dus ook aan voorbij. We pakken het verhaal weer op bij Boulogne sur Mer. De bereikbaarheid van de jachthavens is een verhaal apart. In de diverse pilots valt daar voldoende informatie over te vinden. Daar zal ik het dan ook niet over hebben.
Er is een haven in het Bassin Napoleon, deze is echter meer bedoeld voor de wat grotere schepen en voor de plaatselijke bevolking. Wij kiezen altijd voor de “oude” Marina. Enige jaren geleden is deze haven helemaal gerenoveerd. Er is een werkelijk schitterend toiletgebouw neergezet waar je echt voor je plezier naar toe gaat. Aan alles wat de moderne mens verlangt is gedacht. Van föhn tot aparte washokjes. De douches zijn ruim en er is een aparte ruimte met toiletten en ook daar goede mogelijkheden de handen te wassen en te drogen. En dat alles ook nog bij het alleszins redelijke liggeld inbegrepen. Toegang tot dit gebouw met een electronische kaart die je krijgt als je het liggeld komt betalen. Op de steigers zijn voldoende stroom- en wateraansluitingen. Voor het water is het wel nodig dat je een eigen waterslang bij je hebt met een passende aansluiting. Zorg ervoor dat je een koppeling (Gardena) hebt. Het enige echte nadeel van deze haven is de continue in- en uitvaart van visserschepen. Op de kade aan de overkant van de haven is de visafslag. En ook voor de vissers geldt dat tijd geld is, zodat maar weinigen de moeite nemen om wat gas terug te nemen bij het naderen van de haven. Een zeer regelmatig geklots is dan ook het gevolg. De haven heeft een eigen dieselpomp. Om te tanken kun je met het schip bij de pomp komen, maar de bereikbaarheid is afhankelijk van het tij. Een paar keer lopen met een tankje kost waarschijnlijk minder tijd. Voor winkels zul je een stukje moeten lopen, maar de afstanden zijn te overzien. Even voorbij het postkantoor is een overdekt winkelcentrum met daarin een grote supermarkt. Boulogne is een prachtige oude vestingstad met een modern winkelgebied eromheen. Het is zeker de moeite waard om er een of meerdere dagen door te brengen. Een wandeling naar de citadel mag dan zeker niet ontbreken. Als je eenmaal de oude stadsmuur bent gepasseerd vind je in één van de oude straatjes restaurant Le Parisien. Op het gezellige terras, gewoon op straat, met een wiebelende stoel door de ongelijke keitjes, kun je hier voor een redelijke prijs van een gevarieerde kaart heel lekker eten. Ook voor de kinderen is in Boulogne genoeg te beleven. Het zeeaquarium Nausicaä dat je al aan bakboord hebt kunnen zien bij het naar binnen varen is een grote trekpleister. Het is een uitgebreid educatief aquarium met daarin ook een expo gedeelte. Vlak ernaast is een park met onder andere een midgetgolfbaan. Als je van gezellig winkelen houdt kan je je hart ophalen in de vele winkeltjes. Er zijn veel kledingzaken van de bekende merken zoals Esprit, Mexx etc. Tot slot nog even over de douane. De franse douaniers blijken enthousiaste ambtenaren te zijn, die er niet voor terugdeinzen om willekeurige passanten het hemd van het lijf te vragen, de vlaggenbrief (ja, nog steeds!) te controleren, paspoortnummers door de computer te halen en als ze het niet vertrouwen de hele boot aan een grondige inspectie te onderwerpen. Deze voorkeursbehandeling ging aan onze neus voorbij. Wel werden wij op zee, op weg naar Dieppe, door hen aangeroepen. Ze wilden onze bestemming weten, waar we vandaan kwamen, en waar wij daarvoor vandaan kwamen. Vervolgens werden de havenautoriteiten in Dieppe ingelicht over onze komst. Toen wij eenmaal in Dieppe waren aangekomen werd dit weer door hen aan de douane gemeld. Zo zie je: Big eye is watching you!