Algemene functies

Caldera de Taburiënte

De Caldera de Taburiente is vermoedelijk ontstaan door een eeuwenlang proces van erosie. Het zachte middelste deel van een oude en hoge vulkaan (vulkanische tufsteen) is in de loop van de tijd verdwenen. De restanten van kraters die daarbij ontstonden zijn nog zichtbaar in de vorm van steile rotsen.
Er is een veelheid aan bronnen, watervallen, beken en kleine meertjes. Een van de mooiste dennenbossen is in het Parque Nacional Caldera de Taburiente te vinden. De krater heeft een diameter van bijna 8 kilometer, de omtrek is 24 kilometer. De hoogste top de Roque de Los Muchachos is 2426 meter hoog. De krater opent zich in de richting van het westen door middel van een diepe kloof, Barranco de Las Angustias (Kloof van de doodsangst). Een andere toegang loopt vanaf de pas Cumbrecita. Een risicovol pad over smalle richels langs diepe afgronden.
Bij de landing van de Spanjaarden in 1492 was de Caldera een makkelijk te verdedigen fort tegen de Spaanse troepen. Door list en bedrog, zoals zo vaak in de geschiedenis, werd ook dit laatse bolwerk genomen. Zowel langs de top van de krater als in de Caldera zijn makkelijker en moeilijker wandelingen te maken. De wandelingen langs de top rijgen zich aaneen tot de Ruta La Cresteria (GR131).
Hier kun je impressies bekijken van wandelen bij de Cumbrecita, in de Barranco de Las Angustias, bij de Roque de Los Muchachos, bij Torre del Time, en bij de Pico de La Nieve.