Algemene functies

Albi

De tarn en de cathedraal
Het museum en de cathedraal
De cathedraal
De cathedraal
De cathedraal
De cathedraal
De cathedraal
Uitzicht
Het gemaal in de Tarn
De Tarn
De Tarn
De Tarn
Straatbeeld
Eglise Saint Salv
Eglise Saint Salv
Albi is de hoofdstad van het departement Tarn. Het is een van de mooiste en rijkste kunststeden van Frankrijk. De stad en haar bewoners kunnen terug zien op een roemrijk verleden. In de Middeleeuwen wordt de stad een bisschopszetel met een belangrijk scriptorium, waar de belangrijkste liturgische boeken worden gekopieerd. In de Renaissance brengt de wede, een plant waaruit de blauwe kleurstof indigo kan worden gewonnen welvaart. Vanaf de 17e eeuw komen er nieuwe industrieën, fabrieken voor glas en baksteen. In de 18e eeuw komen daar nog garen-, touw- en kaarsenindustrie bij. Door Albi stroomt de rivier Tarn. Er wonen ca. 50.000 mensen in Albi, die Albigeois worden genoemd. Sinds juli 2010 staat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bezienswaardigheden zijn onder andere:

Kathedraal Sainte-Cecile. Deze werd in gotische stijl gebouwd tussen 1282 en 1480. Ze is het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Aan het weerbare uiterlijk van de kathedraal is te zien, dat ze diende als een vesting tegen de ketterij van de Katharen. Een contrast met dit weerbare uiterlijk vormt het rijk versierde ingangsbaldakijn uit de eerste helft van de 16e eeuw. In het interieur bevindt zich een flamboyant gotisch doksaal, dat de scheiding vormt tussen koor en schip. Het plafond is gedecoreerd met door Italiaanse kunstenaars gemaakte fresco's uit de renaissance. Op de westelijke muur bevindt zich een groot fresco (18 x 15 meter) van het Laatste Oordeel uit de 15e eeuw, waarschijnlijk geschilderd door Vlaamse meesters.
Pont Vieux. Dit is de oude brug uit de 12e eeuw. Hij is 151 meter lang en heeft 8 bogen.
Musée Toulouse-Lautrec, gevestigd in het Palais de la Berbie. Dit paleis was oorspronkelijk de bisschoppelijke vesting uit de 13e eeuw. Bij het kasteel horen tuinen die aan de rivier Tarn liggen. Het museum voor de schilder Henri de Toulouse-Lautrec werd hier in 1922 ondergebracht. Het bevat een grote collectie schilderijen, tekeningen, affiches en lithografieën van de artiest.
Collegiale kerk Saint-Salvy met een romaanse kloostergang uit de 13e eeuw.
Oude stadscentrum met herenhuizen uit de renaissance en het huis van de kunstschilder Henri de Toulouse-Lautrec.