Algemene functies

Het Noordwesten


Picardië in het noorden heeft een kuststrook van 80 km met krijtrotsen en zandstranden. Pittoreske plaatsjes met  Normandisch aandoende huizen trekken legio toeristen die de verkoeling van de zee zoeken. In de grote baaien (Somme) kun je ook nog wadlopen.
Aan de kust van Normandië is de natuur ruig met indrukwekkende kliffen, mooie baaien en indrukwekkende vergezichten over zee. Het achterland van Normandië heeft ook veel natuurschoon te bieden. Bossen, appelboomgaarden, glooiende heuvels, idyllische riviertjes en een aantal schitterende natuurparken. Bekende steden in Normandie zijn Honfleur, le Havre, Deauville, Dieppe. De typisch Normandische dorpen variëren van kleine tot drukke marktplaatsen soms bijna verstopt in de mooie kleine dalletjes. Trouville, Deauville en Cabourg zijn de lievelingsoorden van de Parijse beaumonde. In de stad Caen en langs de stranden is de historie te vinden van Willem de Veroveraar tot de landing op de stranden in de tweede wereldoorlog (D-day).
Het schiereiland Bretagne heeft 3 kusten en een landgrens die in het noorden begint bij Mont-Saint-Michel. Bij de stad Cancale en de Pointe du Grouin begint het rotsachtige Bretagne met zijn prachtige eilanden, indrukwekkende riffen en steile kusten. Aan de grote rivieren die hier de zee instromen, liggen steden als St-Brieuc, Lezardrieux, Tréguier, Lannion en Morlaix. De kop van Bretagne is zeer divers: imposante rotspieken, schitterende zandstranden en door wind en golven uitgesleten rotspoorten en grotten. Aan de Côte de Granit Rose is het klimaat haast subtropisch door de warme golfstroom. In Bretagne leven oude tradities en cultuur nog. De taal, muziek en de mystiek bepalen de bijzondere cultuur van deze streek.  U kunt op zoek gaan naar de legende van Koning Arthur en Merlijn in het legendarische bos van Brocéliande. Bij Carnac zijn er ruim 3000 menhirs te bezichtigen. Daarnaast treft men in deze streek ook vele musea over de prehistorie.
Het Noordwesten heeft een zeeklimaat met getemperde winters en aangename zomers. De gemiddelde dagtemperatuur van juni tot september varieert van ca. 19 tot 23 °C,  Op zonnige zomerse dagen komen temperaturen tot 30°C voor. Het aantal zonne-uren is groter dan in Nederland en ligt gemiddeld rond de 8 uur per dag in de zomermaanden. Het regent regelmatig maar zelden heel lang achter elkaar. Het gebied heeft een bijzondere relatie met Engeland. Vanuit Normandië is eerst in 1066 Engeland vervoverd. Later veroverde Engeland Normandië, om het vervolgens weer kwijt te raken. Bretagne is rond 500 bevolkt geraakt met vluchtelingen uit Engeland en tot de eerste wereldoorlog een tamelijk op zich zelf staand gebied gebleven. Vooral in het westen wordt nog door zeer veel mensen Bretons gesproken.

Estivoiles in Fecamp

Overzicht plaatsen